BTW Portugal Berekenen
BTW portugaal

Btw-tarieven en regels in Portugal

BTW-tarieven en -regels in Portugal. Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de verschillende BTW-tarieven die van toepassing zijn in Portugal, evenals een uitleg van de belangrijkste regels omtrent de BTW.

Overzicht van btw-tarieven

Portugal hanteert diverse BTW-tarieven, afhankelijk van het soort goederen of diensten. Hier volgt een uiteenzetting van de huidige tarieven:

Standaard btw-tarief

Het standaard BTW-tarief in Portugal is 23%. Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten.

Verlaagd btw-tarief

Portugal kent ook verlaagde BTW-tarieven:

  • Een tarief van 13% voor bepaalde voedingsmiddelen, sommige landbouwproducten, en bepaalde diensten zoals horeca.
  • Een tarief van 6% voor essentiële goederen zoals bepaalde voedingsmiddelen, boeken, en farmaceutische producten, alsook sommige medische diensten.

Bijzondere geografische gebieden

De autonome regio’s Madeira en de Azoren genieten van speciale BTW-tarieven, die lager zijn dan op het vasteland van Portugal. Het standaardtarief, het tussenliggende tarief en het verlaagde tarief kunnen variëren, afhankelijk van de regio.

Belangrijke btw-regels

Enkele belangrijke BTW-regels in Portugal zijn:

Btw-aangifte

BTW-plichtige bedrijven in Portugal moeten periodiek een BTW-aangifte indienen. De frequentie van deze aangiften kan variëren afhankelijk van de jaaromzet van het bedrijf.

Btw-teruggave

Bedrijven die meer BTW hebben betaald dan zij hebben geïnd, kunnen in aanmerking komen voor een BTW-teruggave. De procedure hiervoor is vastgelegd door de Portugese belastingdienst.

Btw-vrijstellingen

Bepaalde producten en diensten zijn vrijgesteld van BTW in Portugal. Dit omvat bepaalde medische en gezondheidszorgdiensten, onderwijsdiensten en culturele activiteiten. Het is belangrijk om te controleren of je producten of diensten in aanmerking komen voor een vrijstelling.

Voor gedetailleerde informatie over de BTW-tarieven en -regels in Portugal raden we aan de website van de Portugese belastingdienst (Autoridade Tributária e Aduaneira) te bezoeken of contact op te nemen met een professionele belastingadviseur.