BTW regels in de horeca

De horeca hanteert verschillende BTW-tarieven, namelijk 9%, 21%, en 0%. Het kan soms lastig zijn om te bepalen welk tarief van toepassing is. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende hoofdgroepen en hun bijbehorende BTW-tarieven:

  • Koffie/thee, frisdranken, keukengerechten, snoepgoed en kauwgom vallen onder het 9%-tarief.
  • Bieren en wijnen zijn belast met 21% BTW.
  • Gedistilleerde dranken, zaalhuur, en non-food producten zijn ook belast met 21% BTW.
  • Alcoholvrije bieren met minder dan 0,5% alcohol vallen onder het 9%-tarief, terwijl andere dranken met minder dan 1,2% alcohol onder hetzelfde tarief vallen.
  • Bij mixdranken met alcohol en alcoholvrije dranken geldt het 21%-tarief voor de alcoholhoudende drank en het 9%-tarief voor de alcoholvrije drank, mits de verkoopprijs gelijk is aan de som van de afzonderlijke dranken.
  • Bij all-in arrangementen waarbij ook 21%-producten zijn inbegrepen, is het verstandig om van tevoren het arrangement aan de fiscus voor te leggen en een mengtarief overeen te komen.
  • Als u alcohol gebruikt voor de bereiding van gerechten, kunt u dit onder de inkoop keuken boeken. Het BTW-tarief over de inkoop blijft 21%, terwijl over de keukenomzet 9% afgedragen moet worden.
  • Bij cadeau- of waardebonnen dient u de gelden in eerste instantie te boeken als ontvangsten. Pas bij verzilvering van de bonnen moet u BTW afdragen tegen het tarief van de ingekochte producten.

Houd er rekening mee dat u als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor de controle en juistheid van de BTW-percentages op uw producten. De bovenstaande informatie dient enkel ter informatie en wordt mogelijk niet constant bijgewerkt.

Bekijk de laatste regels op de website van de belastingdienst

Onze andere artikelen: