BTW regels kapper

BTW regels kapper

Kappersdiensten vormen een integraal onderdeel van de persoonlijke verzorging en zijn essentieel voor het onderhouden van een goed verzorgd uiterlijk. Deze diensten zijn onderworpen aan verschillende belastingtarieven, afhankelijk van de aard van de dienst en de bijbehorende producten. In dit artikel wordt uitvoerig ingegaan op de verschillende aspecten van kappersdiensten en de belastingtarieven die van toepassing zijn.

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat kappersdiensten over het algemeen onder het 9%-tarief vallen. Dit betekent dat een reeks diensten die doorgaans door kappers worden aangeboden, zoals knippen, wassen, föhnen, verven, permanenten, scheren en trimmen van baarden, onder dit lagere belastingtarief vallen. Dit tarief is gunstig voor zowel de kappers als de klanten, aangezien het de kosten van deze diensten enigszins verlaagt.

Daarnaast is het van belang te weten dat het 9%-tarief ook van toepassing is op de producten die kappers gebruiken bij het behandelen van haar. Dit omvat een breed scala aan producten zoals shampoo, haarverf, permanentvloeistof, crème en gel. Doordat deze producten onder hetzelfde belastingtarief vallen als de kappersdiensten zelf, kunnen kappers hun klanten een complete haarverzorgingservaring bieden zonder dat de kosten voor deze producten aanzienlijk stijgen.

Bovendien geldt het 9%-tarief ook voor goedkope haarversieringen die in het haar worden aangebracht. Dit omvat een verscheidenheid aan items zoals strikken, linten, kralen en veertjes. Door deze accessoires onder het lagere belastingtarief te plaatsen, kunnen kappers hun klanten betaalbare opties bieden om hun haarstijl te verfraaien en te personaliseren.

Het aanbrengen van haarextensies en het aanmeten en reviseren van pruiken en toupets zijn eveneens diensten die onder het 9%-tarief vallen. Dit maakt het voor klanten die op zoek zijn naar een meer uitgebreide haartransformatie mogelijk om deze diensten tegen een redelijker tarief te verkrijgen.

Er zijn echter enkele uitzonderingen op het 9%-tarief voor kappersdiensten. Het gebruikte materiaal, zoals de haarextensies, pruiken en toupets zelf, valt onder het hogere 21%-tarief. Dit betekent dat hoewel het aanbrengen en aanpassen van deze items onder het lagere tarief valt, de kosten van de items zelf onderworpen zijn aan het hogere tarief.

Daarnaast vallen enkele specifieke diensten en producten onder het 21%-tarief. Dit omvat de losse verkoop van haarverzorgingsproducten en gebruiksartikelen zoals haarspeldjes en oorbellen. Deze items vallen onder het hogere tarief omdat ze los worden verkocht en niet direct verband houden met de kappersdiensten die onder het 9%-tarief vallen.

Bekijk de laatste regels en wetten altijd op de website van de Belastingdienst

Onze andere artikelen: