BTW Spanje Berekenen
BTW Spanje

Btw-tarieven en regels in Spanje

BTW-tarieven en -regels in Spanje. Deze pagina biedt een handig overzicht van de verschillende BTW-tarieven die van toepassing zijn op goederen en diensten in Spanje, evenals essentiële regelgeving die van belang is voor zowel bedrijven als consumenten.

Overzicht van btw-tarieven

Spanje kent diverse BTW-tarieven, afhankelijk van de aard van de goederen of diensten. Hieronder volgt een overzicht:

Standaard btw-tarief

Het standaardtarief voor BTW in Spanje is 21%. Dit tarief is van toepassing op de meeste goederen en diensten die niet in aanmerking komen voor lagere tarieven.

Verlaagd btw-tarief

In Spanje zijn er twee verlaagde BTW-tarieven:

  • Een tarief van 10% voor bepaalde goederen en diensten, waaronder voedingsmiddelen, bepaalde medische hulpmiddelen, en sommige vormen van vervoer en accommodatie.
  • Een tarief van 4% voor basisbehoeften zoals basisvoedselproducten, boeken, kranten en bepaalde farmaceutische producten.

Speciale regelingen

Voor de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla gelden speciale BTW-regelingen, waarbij lagere tarieven of vrijstellingen van toepassing kunnen zijn vanwege hun bijzondere fiscale status.

Belangrijke btw-regels

Er zijn enkele belangrijke regels rondom BTW in Spanje waar bedrijven en consumenten rekening mee moeten houden:

Btw-aangifte

Bedrijven die in Spanje zijn geregistreerd voor BTW-doeleinden, moeten regelmatig BTW-aangiften indienen. De frequentie en deadlines van deze aangiften kunnen variëren afhankelijk van de omvang en aard van de onderneming.

Btw-teruggave

Bedrijven die meer BTW hebben betaald dan in rekening gebracht bij hun klanten, kunnen in aanmerking komen voor een teruggave van het verschil. De procedure hiervoor wordt beheerd door de Spaanse belastingdienst.

Btw-vrijstellingen

Er zijn enkele diensten en producten die vrijgesteld zijn van BTW in Spanje, zoals bepaalde educatieve, culturele en medische diensten. Het is belangrijk om te controleren of je bedrijf in aanmerking komt voor deze vrijstellingen.

Voor meer gedetailleerde informatie over de BTW-tarieven en -regels in Spanje, raden we je aan om de officiële website van de Spaanse belastingdienst (Agencia Tributaria) te bezoeken of contact op te nemen met een gekwalificeerde belastingadviseur.